Организаторите на културни събития – от бъдеще в минало време

Частните организации, занимаващи се с организирането на концерти, музикални и други културни събития (т.нар. "промоутъри"), са изправени пред безпрецедентна криза заради ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19. В началото на март Сдружението на българските промоутъри „Сцена музика” излезе със становище за състоянието на колапс. За да защитят правата си, организаторите на концерти, музикални и други събития в България излязоха с отворено писмо към правителството и медиите. Беше създадена работна група в условията на криза. Проведени бяха срещи с министър Боил Банов.

По темата говорят в "Нашият ден" Бойко Гюров, управител на BGTSC и председател на работната група в условията на криза към професионалното сдружение на промоутърите „Сцена музика”, Мирослав Емануилов – управител на един от най-големите разпространители на билети "Ивентим", и Алекси Калев – управител на BLM.

Бойко Гюров, управител на BGTSC, очерта най-големия проблем: "По какъв начин ние ще излезем от кризата, какво ще се случи, след като премине пандемията, как ще се възстанови секторът, ще има ли работа за нас и ще има ли доверие към нас от хората, които си купуват билетите?
Ние бяхме затворени първи – неочаквано и безусловно. По всичко личи, че ще започнем да работим и последни. И то при условия, които напрягат и нас, като хора, които искаме да си свършим добре работата, и феновете – за несигурността, която предстои. Поискахме от правителството да седне с нас на една маса. Това се случи на 12 март – с министър Банов. Позитивното беше уговорката за създаване на информационен канал, в който да се споделят идеи за изработване на стратегия за излизане от кризата. И най-вече правила за такъв тип ситуация, каквито няма в нашия сектор.
Няма поетапност на премахването на мерките, наложи се да се отложат концерти с почти разпродадени билети. "Но най-страшното беше, че не беше създадена времева рамка, за да бъде даден въздух на бизнеса, да може да планира спокойно, да комуникира с артистите и с феновете. Тя щеше да даде и допълнително спокойствие на министерството и на законотворците, за да се ориентират за най-правилните решения. Това, което се случва в момента е едно "отваряне" на сектора, което е по-скоро създаване на привилегии за определени ползватели на определени държавни пари." В заключение Бойко Гюров изрази съжаление, че "от бъдеще време вече сме в минало време". "Докато можехме да решим проблемите, сега вече може да е късно."

Алекси Калев – управител на BLM, организатор на рок концерти, коментира: "Успяхме да предоговорим дати с всички артисти. Всички обявени групи за 2020 г. ще бъдат на изданието през 2021 година." Закупените билети ще важат без презаверка за догодина, а ще бъдат и възстановявани и парите на феновете, решени да се откажат от билетите си. Калев отправи послание към феновете и благодари на тези, които са им оказали доверие.
По отношение на мерките за подкрепа от правителството, Алекси Калев е уверен че браншът е най-засегнат и че ще бъде разрешен последно – дори след футбола и спортните мероприятия. "Провеждането на концерти и фестивали във вида, който си спомняме отпреди 3 месеца, няма да се случи преди края на 2020 г., а и след това. Ресторантите и заведенията не са ощетени колкото нашия бранш. За съжаление ние сме много по-малко, но ние също плащаме данъци и всеки един данък със сигурност ще бъде облекчение. За някои от колегите, занимаващи се с организиране на концерти, може би даването на ваучерите ще бъде някакво решение. За мен, като организатор лично, това решение не помага. Аз не съм организация, която прави 20-30 концерта на година, та човек да си замени билета от едно събитие за друго. Нашият бизнес е свързан с пътуването на артисти. Докато не тръгнат нормално самолетите, пътуванията и турнетата на музиканти няма да се осъществяват – поне на по-големите."

Хората на практика искат да им бъдат върнати парите за закупените билети. До какво би довело това? Мирослав Емануилов – управител на един от най-големите разпространители на билети "Ивентим", каза: "Този бизнес разчита основно на приходите от билети, които ние превеждаме на организаторите и от тях зависи тяхното връщане. Ако организаторите преценят, че могат да върнат парите за билети, ние ще го направим през нашите канали. Разбира се, ние имаме много събития, за които парите стоят при нас и не са превеждани към организаторите, имаме и събития, за които сме превеждали, но нямаме как да ги получим обратно, имаме и събития, за които това е под въпрос кога и как. Задължението, което имаме към организатора, реално го използваме, за да преведем парите директно на артиста. Но това е ангажимент на организатора."
Емануилов изрази уважение към всички промоутъри в България: "Аз комуникирам често със "Сцена музика" и подкрепям нещата, които те са предвидили като точки. Няколко пъти участвах в онлайн дискусиите с министър Банов, подкрепих и друга инициатива на организаторите.
"Имаме различия от исканията, които има "Сцена музика", те са по-технически. Принципно исканията, които ние сме подкрепили, са, ако едно събитие бъде преместено във времето, билетите, които са продадени за него, да важат без презаверка, което съвпада с исканията на "Сцена музика". Другото нещо, което ние бихме желали да бъде подкрепено, е, ако даден клиент не може да дойде на съответната дата, на която е предвидено, на него да му бъде издаден ваучер на същата стойност. Този ваучер той би могъл да използва за събитие, организирано от същия организатор. Ако до края на следващата година той не използва билета или ваучера, тогава да му бъде възстановена от организатора сумата. Основното тук е да се даде възможност на организаторския сектор да запази своята ликвидност, защото ваучерната система е директна подкрепа към потребителя. Ако от организаторите се поиска връщането на парите сега и веднага, това много трудно ще бъде осъществено, което ще доведе и до масови фалити в тази индустрия."

Емануилов направи прогноза: "Аз съм оптимист по природа и смятам, че този период не може да продължи вечно. Очаквам, след като премине, да има още по-голям интерес към събитията на живо. Очаквам също да има транзитивен период, в който да има ограничения на бройката посещения и по-сериозни изисквания за дистанциране." По отношение на фалитите: "Зависи от това как и доколко ще се даде глътка въздух на тези организатори. Позитивното е, че въпреки многото билети под въпрос, малко са хората, проявили претенции за билетите, повечето проявяват разбиране. И смятам, че има шанс доверието да бъде запазено."

Потърсени бяха и позициите на Министерството на културата и на Стефан Еленков – управител на Фест Тийм, с когото имаше предварителна уговорка да се включи. За съжаление, те не се отзоваха на поканата на предаването "Нашият ден".

Чуйте повече от звуковия файл:
https://bnr.bg/hristobotev/post/101282048/krizata-pred-organizatorite-na-kulturni-sabitia-zaradi-covid-19

Comments are closed.