Почина Литъл Ричард, един от пионерите на рокендрола

Американският певец, чието истинско име е Ричард Периман, е починал на 87-годишна възраст, съобщи синът му за списание "Ролинг Стоун". Той не посочи причината за смъртта на баща си.

Легендарният изпълнител е роден на 5 декември 1932 г. в бедно семейство в град Мейкън, в южния щат Джорджия.

Литъл Ричард е един от пионерите на рокендрола през 50-те години на миналия век заедно с Чък Бери и Фатс Домино. Той е изпълнителят на рокендрол хитове като Tutti Frutti, Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly и Ooh! My Soul.

След новината за кончината му знаменитости използваха социалните мрежи, за да изразят скръбта си и да засвидетелстват почитта си към един от пионерите на рокендрола, съобщава Асошиейтед прес.

"Когато бяхме на турне с него, всяка вечер наблюдавах движенията му и се учех как да развличам и ангажирам публиката. Той винаги беше щедър в съветите си към мен. Приносът му към популярната музика е огромен. Ще ми липсваш, Ричард", написа Мик Джагър

"Абсолютно бях съкрушен, когато тази сутрин чух новината за кончината на моя приятел и брат, великия Литъл Ричард. Всеки прекаран момент в неговата компания беше вълнуващ. Пионер, чието влияние върху американската музика се простира от госпъла и ритъм енд блуса до рокендрола и хип-хопа. Никога няма да има друг Литъл Ричард. Бъди благословен, Ричард. Нека душата ти почива в мир", гласи посланието на Куинси Джоунс.

"Току що научих за кончината на Литъл Ричард. Той беше моята ярка звезда и пътеводна светлина, когато бях малко момче. Със своя дух Ричард ме подтикна към действие. В негово присъствие той винаги си беше същият Литъл Ричард, когото чух за първи път, а аз бях същото онова малко момче. Разбира се, че той ще живее вечно, но загубата му създава усещането, че част от собствения ти живот си е отишла", пише Боб Дилън в туитър.

"С натежало сърце отправям молитви за семейството на моя доживотен приятел и колега. Литъл Ричард завинаги ще остане в сърцето ми с невероятния си талант и приятелството си. Той беше единствен по рода си и много ще ми липсва. Бог да благослови семейството и почитателите му. Почивай в мир, скъпи приятелю", се посочва в изявление, направено от Джери Лий Луис.

"Без съмнение - музикално, вокално и визуално, той беше моето най-голямо влияние. Да го видя на живо в тийнейджърските си години беше най-вълнуващото събитие на този етап от живота ми. Усещах тръпки, ток и радост с всяка пора. Записите му звучат актуално и до днес. Първите няколко секунди от хита му "Tutti Frutti'' са най-експлозивните в музикалната история. Истинска легенда, икона, природна сила. Почивай в мир, Литъл Ричард", сподели в социалните медии Елтън Джон.

"Бог да благослови Литъл Ричард - един от моите музикални герои", написа в Туитър бившият бийтъл Ринго Стар.

"Кончината на моя добър приятел Литъл Ричард ме натъжи неимоверно. Никога няма да има друг като него. Той въплъщаваше духа на рокендрола", гласи туитът на Кийт Ричардс от "Ролинг стоунс".
"Нека почива в мир един от същинските създатели на рокендрола", написа в социалната медия носителят на "Оскар" Спайк Лий.

"Почивай в мир, Литъл Ричард. Изключително тъжна загуба. Неговите песни проправиха пътя на рокендрола", пише в Туитър Джими Пейдж.

"Литъл Ричард беше гений, чист и неподправен. Той проправи пътя за толкова много артисти. Гледайте изпълненията му в Ютюб, за да добиете представа за какво говоря. Бог да те благослови, Ричард", гласи публикацията в туитър на Бет Мидлър.

Сред останалите звезди на музиката, киното и шоубизнеса, които засвидетелстваха почитта си към "краля", "гиганта", "архитекта", "хитмейкъра", "оригинала", "черновата" на рокендрола Литъл Ричард, бяха също Бруно Марс, Джоан Джет, Найл Роджърс, Иги Поп, Куестлав, Брайън Уилсън, Вайола Дейвис, Синди Лопър, Джордж Такеи, Били Айдъл, Ава Дюверней, Чанс дъ Рапър, Рийз Уидърспун.

Музикантът Литъл Ричард е включен в Рокендрол залата на славата, а сред класиките в дискографията му са песните -Tutti Frutti, Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly и Ooh! My Soul.

.

Comments are closed.